Dodax.nl

logoHomeNLdodaxordercare

2373615

5redenendodaxOp deze pagina een selectie van de beste uitvoeringen die leverbaar zijn bij Dodax. Dodax is een online-shop waar je makkelijk en goedkoop Beethoven in huis kunt halen. Het leukste aan Dodax is, dat ze soms nog cd’s, dvd’s of boeken hebben, die allang niet meer leverbaar zijn. Wij verplichten u uiteraard niet om het via Dodax te doen, maar vergelijk de prijzen en u zult merken, dat Dodax toch echt een van de goedkoopste is. Mocht u op een andere manier aan Beethoven willen komen, aan de rechte kant van onze website geven we u enkele tips, waar u ze ook kunt bestellen.

517359044
Beethoven’s first appearance before Mozart and the elite of the Viennese musical world. Undated engraving.

EngelandCanadaFrankrijkItaliëJapanOostenrijkPolenSpanjeUSANederlandZwitserland

51xwWnwfNQL._SS500

MI0003762434

R-7438977-1441538013-8419.jpeg

511hZ8YI1-L

001501b8

Beethoven: Leonore op.72. Hillevi Martinpelto (Leonore), Kim Begley (Florestan), Matthew Best (Don Pizarro), Franz Hawlata (Rocco), Christiane Oelze (Marzelline), Michael Schade (Jaquino), Alastair Miles (Don Fernando) e.a. met het Monteverdikoor en het Orchestre révolutionaire et romantique o.l.v. John Eliot Gardiner. Archiv 453.461-2 (2 cd’s. 136’06”). 1996

Toen Romain Rolland over Beethovens Leonore berichtte, omschreef hij de opera als “een monument van de smart uit die tijd, van de onderdrukte ziel en het smeken om vrijheid”. De stelling van Gardiner met betrekking tot Leonore is dat dit werk veel sterker uitdrukking geeft aan Beethovens streven om de revolutionaire geest uit zijn Bonnse tijd levendig te houden dan de van twintig jaar later daterende Fidelio, een werk dat retrospectief terugkijkt op een periode van tiranie, onderdrukking en onrechtvaardigheid.

De emoties uit Leonore zijn veel directer en spontaner dan die uit de meer van filosofische abstractie getuigende uit Fidelio. Gardiner en zijn medewerkers en onderzoekers hebben grondig alle beschikbare materiaal doorzocht en gecatalogiseerd en dat vervolgens in deze uitvoering geïnvesteerd. Het is trouwens niet alles pure winst, want er ontbreken wel wat dramatische momenten zoals de kreet ‘Abscheulicher!’aan het begin van de grote Leonoraria en de forse fortissimo uitbarsting van het gevangenenkoor aan het begin van de laatste scène. De hele handeling verloopt ook wat trager nadat het werk is geopend met de Leonore II ouverture. En er is ook wat extra, zoals het duet tussen Marzelline en Leonore in de tweede akte ‘Um in der Ehe’. Een akte die begint met de mars in D.

Leonore en Florestan ageren hier heel primair en zijn dus treffender dan hun zelfverzekerder, universeler naamgenoten uit het latere werk. Hillevi Martinpelto als Leonore is te horen als jeugdig felle, maar ook idealistische, krachtige jonge vrouw en Kim Begley is een nog ongebroken Florestan vol idealen en heldendom. De Marzelline van Christiane Oelze is heel charmant en expressief en de Jacquino van Michael Schade slaat een vergelijkbare lyrische toon aan. Franz Hawlata als Rocco en Alastair Miles als Don Fernando zijn beiden ook uitstekend en Matthew Best als Don Pizarro gaat haast over op Sprechgesang maar klinkt tenminste uiterst boosaardig en gemeen.

En Gardiner is met zijn ensemble weer eens op zijn best. Het leidt geen twijfel dat van de beide beschikbare Leonores – de andere is met Soustrot op MDG 337.0826-2 – dit de beste is.

dodax_branches_en3

Wij geven u op deze pagina de mogelijkheid om via Dodax te bestellen. Dodax is goedkoop en komen vaak nog aan items, die allang uit de handel zijn genomen. Elk artikel wordt apart verzonden en dat zonder verzendkosten.

We geven op deze site genoeg aan wat een uitstekende uitvoering / opname is van Beethoven. Toch vinden wij dat u voor het aanschaffen, geheel vrij moet worden gelaten, vandaar dat wij ze alleen weergeven in de verschillende items.

Hopelijk vindt u wie u zoekt. Komt u er niet uit, mag u ons natuurlijk altijd mailen op  ludwigvbeethoven@yahoo.com.

12715626_1517663265196928_3477251016884659670_n

Het leven & de muziek van Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) op Compact Discs, DVD's en Boeken

%d bloggers liken dit: