Copying Beethoven

1002004005639808

Copying Beethoven is een Amerikaanse film uit 2006 geregisseerd door Agnieszka Holland. De hoofdrollen worden vertolkt door Ed Harris en Diane Kruger.

Ludwig van Beethoven krijgt in april 1824 ruzie met zijn assistent Wenzel Schlemmer. Hij is doof aan het worden en vraagt aan het Weens Muziekconservatorium om hun meest talentvolle student te sturen om hem te helpen bij het voorbereiden van de Negende Symfonie. Het conservatorium stuurt Anna Holtz die hem inspirireert en helpt het wereldberoemde stuk af te maken.

Rolverdeling

 • Ed Harris – Ludwig Van Beethoven
 • Diane Kruger – Anna Holtz
 • Ralph Riach – Wenzel Schlemmer
 • Phyllida Law – Moeder Canisius
 • Joe Anderson – Karl Van Beethoven
 • Matthew Goode – Martin Bauer
 • Bill Stewart Rudy
 • Matyelok Gibbs – Oude vrouw
 • Angus Barnett – Krenski
 • Viktoria Dihen – Magda

Prijzen en nominaties

 • CEC Award
  • Gewonnen: Beste Film
 • Goya Award
  • Genomineerd: Beste Europese film
 • Golden Reel Award
  • Genomineerd: Beste geluidsmontage (Andrew Glen)
 • Golden Seashell
  • Genomineerd

Productbeschrijving

Wenen 1824. Aan de vooravond van Beethovens Negende Symfonie is het stuk nog niet af. Zijn uitgever Schlemmer heeft een kopiist nodig om het werk af te maken en vraagt de universiteit hun beste student te sturen. De jonge Anna Stoltz meldt zich en heeft als grote voordeel dat zij direct beschikbaar is. Ook al weet Schlemmer dat de opvliegende Beethoven zeer sceptisch zal zijn over de muzikale kwaliteiten van een vrouw; hij heeft geen andere keuze dan haar aan te nemen. Naarmate het werk vordert, wordt de slechthorende Beethoven meer en meer afhankelijk van het muzikale gehoor van zijn assistente. Anna op haar beurt raakt steeds meer in de ban van de inspirerende maestro. De twee hebben elkaar nodig en er ontstaat een innige band. Anna ziet hun samenwerking als dé uitgelezen kans om haar talent als componist te tonen; Beethoven vindt eindelijk een zielsverwant die hem kan helpen bij de creatie van zijn laatste strijkkwartet, het hoogtepunt van zijn oeuvre. Beeld: 16:9
Geluid: Dolby Digital 5.1
Ondertiteling Nederlands
Taal: Engels, Nederlands

Recensie(s)

Regisseuse Agnieszka Holland bouwt haar eigen monument voor de schepper van de wereldberoemde Negende Symfonie.

Dat Ludwig von Beethoven geen gemakkelijk mens was, weet de filmliefhebber al sinds Immortal Beloved (1994), waarin Gary Oldman gestalte gaf aan de door doofheid gekwelde componist. Ging die film over een liefdesbrief aan een onbekende die Beethoven (1770-1827) op zijn sterfbed achterliet, Copying Beethoven concentreert zich op het jaar 1824, waarin zijn Negende Symfonie in première ging.

De Poolse regisseuse Agnieszka Holland heeft een grote liefde voor de kunst. Eerder maakte ze al een zeer persoonlijke film met Total Eclipse (over de Franse dichters Verlaine en Rimbaud), en ook voor Beethoven heeft ze duidelijk een zwak. In Copying Beethoven voegt ze bovendien een feministisch tintje toe, door het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van de 23-jarige conservatoriumstudente Anna Holtz (Diane Kruger). Zij is de verpersoonlijking van drie aan de realiteit ontleende mensen, onder wie de door Beethoven beïnvloede componiste Lorenc Ferenz.

Als Anna door muziekuitgever Wenzel Schlemmer (Ralph Riach) wordt ingehuurd om Beethoven (Ed Harris) te helpen bij het afronden van zijn partituur, is dat het begin van een serie enerverende confrontaties tussen het onbehouwen, seksistische Beest (zoals Beethoven werd genoemd) en de rustige Anna, wier grote bewondering voor de componist negatieve gevolgen heeft voor haar relatie met de rijke architect Martin Bauer (Matthew Goode).

Copying Beethoven is geen Amadeus. Dat heeft vooral te maken met de acteerprestaties. Ed Harris is een energieke Beethoven maar haalt niet het niveau van Pollock, terwijl Kruger vooral uitdrukkingsloos is. Hoogtepunt van de film is de wereldpremière van de Negende Symfonie in Wenen, waarin Holland bijna een kwartier lang alle muzikale registers opentrekt en de kijker op een onvergetelijke ‘ode aan de vreugde’ trakteert. Dat Beethoven op het moment van de opvoering allang stokdoof was in plaats van alleen hardhorend, zoals in de film wordt gesuggereerd, is zo’n dramatische vrijheid waar alleen een kniesoor dan nog over valt.

© Copyright Preview Filmmagazine BV

c7f84bbf175685d71dbfbf02a2855166
126408505168185300

Inhoud

Uitvoering Dvd, 1 disk, speelduur 104:00 minuten
Beeldformaat 16:9
Kleur Color
Regio 2
Extra’s Commentaar van Regisseuse;Kijkje achter de schermen;Weggelaten scenes
Taal orig. Versie Engels
Overige talen Engels
Audio Dolby digital 5.1
Ondertiteling Nederlands
Releasedatum 29 november 2007
EAN 5425019000288

676Copying_Beethoven

Copying Beethoven
Tagline The passion behind the genius
Regie Agnieszka Holland
Producent Sidney Kimme
Stephen J. Rivele
Michael Taylor
Christopher Wilkinson
Scenario Stephen J. Rivele
Christopher Wilkinson
Hoofdrollen Ed Harris
Diane Kruger
Ralph Riach
Phyllida Law
Joe Anderson
Montage Alex Mackie
Cinematografie Ashley Rowe
Distributie MGM
Première 30 juli 2006
Genre Drama
Speelduur 104 min.
Taal Engels
Land Flag_of_the_United_States.svg Verenigde Staten
Budget $ 11 miljoen
Opbrengst $ 5,5 miljoen
Gewonnen prijzen CEC Award
Overige nominaties Goya Award
Golden Reel Award
Golden Seashell

Het leven & de muziek van Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) op Compact Discs, DVD's en Boeken

%d bloggers liken dit: